ЕС с кадифени ръкавици срещу Русия

Брюксел определено се дистанцира от Вашингтон в опитите чрез санкции Русия да бъде накарана да прекрати влиянието си върху сепаратистките процеси в Източна Украйна. САЩ самоотвержено цапардосаха 17 компании на четирима руски олигарси, предполагаемо близки до президента Владимир Путин, както и 7-ина руснаци от същия предполагаем вътрешен кръг. Безспорно най-интересно сред тях е името на бившия съветник на президента Игор Сечин, който сега е шеф на влиятелната държавна компания Роснефт. Любопитното в случая е, че Роснефт има многобройни бизнес контакти с американската Exxon Mobil, но това явно е без значение за президента Барак Обама. Все пак трябва да се отбележи, че Белият дом удря лично Сечин, а не Роснефт, тоест компанията не е конкретно санкционирана във връзките си с американски фирми. Именно от това се възползва Полша, която веднага обяви, че няма да ограничи сътрудничеството си с руската нефтена компания.
Ако се сравни списъкът с имена на „санкционирани" руснаци от САЩ и от ЕС, веднага прави впечатление, че в листата на Брюксел няма нито едно, свързано с икономическите взаимотношения. Кадифените ръкавици на европейците са очевидно наложени от значително по-големия дял на взаимните търговско-икономически отношения на ЕС с Русия, отколкото на тези на американците. Иначе европейската реторика е остра, та чак реже.
ЕС например е най-големият търговски партньор на Русия през 2012 г. с 267,5 милиарда евро взаимен обмен или 41 на сто от общия за страната с преобладаващ дял на енергоносителите. Русия пък е третият по големина партньор на Брюксел. Докато двустранната търговия на САЩ с Русия през същата 2012-та е някакви 40 милиарда долара. Нещо по-важно, 75 на сто от преките чуждестранни инвестиции в Русия идват от членки на ЕС, а бизнес лобито в Европа е известно със силата на влиянието си върху политиката.
Защо тогава да се учудваме от меката хватка на Брюксел към твърдата политика на Москва към Украйна? И по-специално на икономическия локомотив на ЕС Германия? Най-острата реакция на Берлин досега май бе „категоричното" разграничаване от бившия канцлер Герхард Шрьодер, който оня ден взел, че се прегърнал с Путин при празнуването на 70-годишния си юбилей в Санкт Петербург.

Станете почитател на Класа