Разказът на един украинец за куршумите, смъртта и свободата

Украйна се управлява от криминална и авторитарна власт, а хората не виждат бъдеще в сегашната опозиция в лицето на Виталий Кличко и Арсений Яценюк. Това разказа в интервю за Дарик украинецът Игор Маркевич, който е на Майдана в Киев всяка вечер от началото на протестите. По думите му правителството на Виктор Янукович представя ситуацията в страната едностранно и лъже за броя на жертвите.

Игор е на 26 години. На протестите е от самото им начало, дори и си е взел отпуска, за да е до своите хора на Майдана. В последните нощи хората са умирали буквално пред очите му, но твърди, че сега вярата е по-силна от всякога.

През изминалите две нощи, след дни на затишие и измамно примирие между властта и демонстрантите, десетки хора намериха смъртта си на Майдана. По думите на Игор действителният брой на жертвите е занижен, а правителството на Янукович представя пред света ситуацията едностранно. Официалната информация, разпространена от украинското Министерство на здравеопазването за броят на жертвите на 18-ти февруари, беше 25. Игор твърди, че са били над 40:

„Ситуацията може да се обясни по следния начин. Хората, които са на площада и стоят там вече два месеца не подкрепят опозицията, не подкрепят управляващата партия. По данни от социологически проучвания 85% от демонстрантите не подкрепят нито една опозиционна партия. Това трябва да се знае. Опозицията на площада има много слабо влияние. Може да се каже, че хората просто са солидарни помежду си. Тези, които се изказват от трибуната, не могат да променят нищо. Народът отстоява правата си и свободата си. Защо има толкова много жертви ли? Защото Беркут и сътрудниците на милицията са особено агресивни спрямо хората и те се чувстват длъжни да се защитят", разказа той.

Мисля, че цифрата на жертвите е занижена. Ако говорим за 18 февруари, това, което аз знам, и това, което се говори сред хората, е за 40 жертви, допълни още.

Голяма част от загиналите са полицаи?

Не. Трябва да разберете, че правителството е заинтересовано да представя събитията едностранно и както му е угодно. Завишиха броя загиналите полицаи и изкарват протестиращите като радикални престъпници. Уверявам ви, че загиналите демонстранти са много повече от полицаите. Освен това нито един служител на правоохранителните сили до този момент не е задържан и подведен под отговорност за действията си, за разлика от демонстрантите. Стотици протестиращи и близки до тях бяха задържани и обвинени в участие в масови провокационни действия.

Какви оръжия се използват на площада? И от демонстрантите, и от полицията?

Има ужасно много гилзи на местата, на които се намират спецчастите. Много гилзи и патрони. Но да се установи чии са тези гилзи, е много трудно. Действията се развиват изключително бързо и там, където са били спецчастите, след 20 минути са демонстрантите. В средата, в която съм аз и в хората, които ме заобикалят, не съм виждал пръчки и самоделни взривни оръжия, както се говори. Докато в хората на Беркут можете да забележите палки, щитове и оръжия със снаряди.

Дори в началото на всичко, преди 2 месеца, да е имало желание за диалог между демонстрантите и полицейските части, Игор твърди, че с времето хората на Янукович са убили това желание у хората:

„Когато този протест започна преди два месеца, диалог имаше. Хората подхождаха с разбиране и желание за разговор. Полицаите ни питаха защо сме там, какво защитаваме. Минаха два месеца и хората загубиха всякаква вяра, че с тези, които защитават някоя партия или властта има смисъл да се разговаря. Към този момент диалог няма. За два месеца, властта със своите действия уби всяко желание за разговор", каза Игор.

По думите му хората на Майдана се борят единствено и само за собствената си свобода. Пред тях не стои въпросът Европа или Русия:

„Този въпрос не стои. Сега хората не се обявяват нито за Русия, нито за Европа. 95% от хората, твърдят, че отстояват своята свобода, своите права и се обявяват срещу криминалното управление на страната. Но сега, хората не се обявяват „за" Европа", допълни той.

Често четем, че на демонстрантите в Киев се плаща от Европа, за да протестират. Раздават ли се пари?

Аз лично никога не съм виждал такова нещо. Всеки ден виждам хора, които идват на площада и носят вещи и продукти, в това число и средства, необходими за провизии. Протестиращите са огромна маса хора, която се самоорганизира и самофинансира.

След тежка битка на думи между правителството и опозицията в Украйна, след тежките обещания и смелите заявки на опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк, хората вече не припознават себе си в тази битка, разказва Игор. По думите му няма бъдеще за Украйна в лицето на тази опозиция.

„Избор на практика няма. От едната страна е криминалното и авторитарно управление на Янукович, а от друга - опозицията, която оглави този протест. Опозицията в момента не регулира и не координира действията на Майдана. Това произлиза и от това, че за 2 месеца хората се разочароваха от действията на лидерите на опозицията. Хората в Киев искат собствената си свобода", каза още Игор.

Станете почитател на Класа