Край на свръхнеустойките в търговете за пътища

По признания на самата Агенция "Пътна инфраструктура" досега често пъти търгове са били печелени от фирми, които предлагат висока неустойка при некачествено изпълнение било на ремонт, било на строителство на път. Понякога тези неустойки визират в хиляди проценти стойността на спечелeния търг.
Крайно време беше пътната агенция да махне подобен критерий от тръжните книжа, тъй като досега не се е чуло която и да е фирма да си плати въпросната стократна или хилядократна неустойка. Въпреки че са факт пътища, които месец след откриването им, буквално почват да се пропукват тук и там. Например някой чул ли е турският изпълнител на магистрала "Люлин" да е платил неустойка въпреки огромното закъснение?
То, ако неустойките бяха действителни, нямаше сега да се прочуваме по света с пътища тип "швейцарско сирене" или "юфка" , а отдавна щяхме да имаме обещаните за следващия програмен период 7 магистрали и 7 скоростни пътя. Защото с обещаните досега неустойки не само може да се поддържа съответният път в кондиция, но може и да се строят нови.

Станете почитател на Класа