Очакванията към Темида са за повече справедливост

Подсъдимият Кирил Рашков (когото някои инатливо титулуват „цар“) демонстрира вчера изключителна арогантност на излизане от съда в Асеновград. След като обжалва мярката си „задържане под стража”, ромският тартор, обвиняем по две заплахи за убийство, посочи среден пръст на съселяните си от Катуница – роднини и приятели на загиналите Ангел и Павел. Разгневеното множество го освирка с викове „убиец" (стр. 4).
Формално погледнато, циничното и предизвикателно поведение на Кирил Рашков дори не попада под ударите на Наказателния кодекс, защото обидният жест не е адресиран към длъжностни лица. За такива случаи действащият Указ за борба с дребното хулиганство, приет в далечната 1963 г., предвижда глоба и обществено порицание. Последното всъщност е факт и виковете „убиец“ не оставят никакво съмнение в това.
По-интересно е дали съдът ще види този среден пръст? Въпросът далеч не е маловажен, тъй като Кирил Рашков буквално вече две десетилетия демонстрира арогантно отношение както към законите, така и към правосъдието. Практически чистото му съдебно досие дори засилва многото предположения, че в миналото ромският тартор е подкупвал длъжностни лица и е търгувал с влияние и с гласове. Така Рашков се е чувствал и видимо още се чувства недосегаем.
Изобщо не се учудваме от жеста на Кирил Рашков, заяви вчера прокурорът по делото Веселин Христов. Прокуратурата и съдът обаче ще учудят неприятно всички, ако не видят истинския подтекст в този нагъл жест. Законът трябва да удари самозвания „цар“ с всичката си строгост и да счупи веднъж завинаги мита за неговата недосегаемост.

Станете почитател на Класа