Фермерите не успяха да изиграят добре козовете си

Протестите на зърнопроизводителите спряха. Поне засега. Тракторите напуснаха жълтите павета и техните собственици обещаха да не ги връщат обратно в столицата най-малко до края на следващия месец. Изобщо у публиката, която наблюдаваше отстрани цялото това представление, остана някакво чувство за неяснота – кой стои реално зад протестите, само тия 230 млн. лв. ли са причина за недоволството, при условие че се получават други пари за субсидиране, защо досега селскостопанските производители не са протестирали, при положение че е съществувал механизъм за отпускането на нискоакцизно гориво, който не е бил задействан. И най-важното – какъв е практическият резултат от протестите.
Част от целите, които си бяхме поставили, не бяха постигнати, но не смятам, че сме си тръгнали пораженчески и че сме развели бял байрак, призна Дамян Вътев от Асоциацията на зърнопроизводителите. Действително белият байрак не е развян, но той стои закичен на предния капак на модерните трактори, които блокираха София тези дни.
Какво може да стане до края на януари у нас, пък и в Европа при тази динамична ситуация, едва ли някой знае. Въпросът е, че при наличието на това правителство, което е склонно на отстъпки и сговорчивост, фермерите не успяха да изиграят добре козовете си.

Станете почитател на Класа