Реформите вървят в пакет със съпротива срещу тях

Плавното увеличение на пенсионната възраст с по четири месеца на година ще бъде извършено. Това каза вчера министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му това е първата социална реформа от 15 години насам.
Съвсем очаквано и закономерно реформите на правителството предизвикаха съпротива, както това се случва в цяла Европа. Нормалните хора не могат да приветстват отнемането на завоювани права, нито да приемат, че ще работят до 65 години, при положение че у нас продължителността на живота е 73 години.
Проблемът с недостига на финансов ресурс и със застаряването на населението обаче е много сериозен и той е видим за всички. Дупката в НОИ е толкова огромна, че заплашва осигурителната система. Което означава, че трябва да се направи нещо много спешно, за да се излезе от това положение. Очевидно е, че тази реформа просто трябва да стане, за да съкрати рязко дефицита в НОИ. Това са факти, които не подлежат на коментар, защото очевидно „ножът е опрял до кокала“ и няма за къде да се отлага.
Въпросът, който сега трябва да се зададе, е защо не беше предприето нищо за нейното извършване досега. При положение че световните тенденции, които не ни подминават, са били именно в тази посока. И на този въпрос трябва да отговорят бившите управляващи, които днес подкрепят протестите.

Станете почитател на Класа