Докога ВСС ще бъде арена за битки на лобита?

ВСС избра вчера Даниела Иванова за шеф на Специализирания апелативен съд, но не успя да избере ръководител на Софийската апелативна прокуратура. Последното назначение и поредният неуспешен опит за кадрово решение по високите етажи в съдебната система отново извадиха на показ добре позната истина – във ВСС има жестока битка на лобита.
Плурализмът на мнения е хубаво нещо, но когато става дума за сблъсък на идеи, а не когато има битка между интересите на този или онзи висш магистрат.
За съдия Даниела Иванова, която ще оглави Специализирания апелативен съд, например се говори, че е близка приятелка със скандално известната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. И сигурно тези приказки имат основание, защото една голяма група магистрати от ВСС демонстративно не взе участие в дебата около назначаването на Иванова. Т.е. те казаха: извинявайте, ама това не е наша битка. А това поведение е, меко казано, странно, защото членовете на ВСС са и кадровиците, и надзорниците на изтерзаната ни от скандали съдебна система.
Новият министър на правосъдието Диана Ковачева с основание каза, че ВСС се нуждае от реформи. Защото някак не е сериозно институцията, от която всички очакват да инициира реформите в Темида, през седмица да се занимава я с някой с магистрат, подслушвал любовницата си, я с пиян съдия, който се шегува със себе си, че е най-корумпираният, я с това, какво точно си е говорил еди-кой си прокурор с Красьо Черничкия. Впрочем във ВСС също отлично осъзнават това, важното е да осъзнаят, че трябва и да го променят.

Станете почитател на Класа