Образованието плавно и сигурно се движи надолу

България вече заема 45-о място в международно изследване за постиженията на учениците, проведено в 65 страни. Изследването PISA 2009 е на Организацията за икономическо развитие (ОСИР) и се провежда на всеки три години. Резултатите са от 179 български училища и са проведени сред 4500 ученици от 9-и клас. Според изследването 41% от нашите ученици са под критичния праг на грамотност (стр.4).
Подобна статистика би трябвало сериозно да разтревожи образователното министерство и то да ускори реформите в сектора. От години се говори за ужасно написаните учебници, които са неразбираеми дори за хора с висше образование. Говори се за това колко излишни неща се зубрят, а се пропуска възможността децата спешно да научат основни неща като правопис, правоговор, основни общообразователни понятия и най-важното - да се научат да мислят сами. Всичко това, което трябва да е задължително, го учат при частни учители. На които за час се плаща колкото за работата им цял ден в училище.
Засега са заявени само добри намерения тази система да се промени. И не се прави нищо повече. Подобно ослушване по никакъв начин не допринася авторитетът на българското образование да се повиши. Нито пък помага на учениците да станат по-грамотни.

Станете почитател на Класа