МВР нагледно показа защо се бавят реформите

Синдикатите в МВР са в разнобой за това, дали да стачкуват или не. Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) преди дни категорично обяви, че се включва в протеста. Колегите им от Синдиката на служителите на МВР (ССМВР) обаче заявиха вчера, че не се присъединяват към каквито и да е форми на протест.
Острото противоречие между двата полицейски синдиката е повече от странно. Дали имат основания да протестират или не, полицаите най-добре си знаят. Коренно противоположните мнения на СФСМВР и ССМВР обаче издават, че в системата на МВР има наистина големи проблеми. И те са по-сериозни дори от липсата на кубинки за униформените, от липсата на бензин за служебните коли и от лошите условия на труд.
Противопоставянето между синдикатите в силовото ведомство издава само две неща – или пълна липса на координация, или че този сблъсък е породен от задкулисни игри. Каквито и да са причините, от тях губят единствено редовите полицаи - тези, които рискуват живота си на улицата, и истинските „честни ченгета“, които работят в системата. Когато организациите, които уж трябва да защитават трудовите ти права, не могат да сформират единна позиция, това е достатъчно притеснителен факт. Впрочем този факт е показателен и за това, защо МВР редом с правосъдната система си остава една от най-слабо реформираните сфери у нас. За да се реформира консервативна институция като МВР, за това трябва да има силна воля вътре в системата. Докато последните позиции на двата полицейски синдиката показват по-скоро само конфронтация.

Станете почитател на Класа