Лекарските грешки също имат нужда от регистър

Не се води национална статистика на лекарските грешки. Това каза вчера главният секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит" Петя Стойчева.
По думите й, за да се каже, че има лекарска грешка, тоест, че лекарят е причинил смърт или телесно увреждане, това означава да бъде доказано от съда, че неговото поведение е в причинно-следствена връзка с настъпилото увреждане (стр.4).
Признанието, че все още няма регистър на лекарските грешки, не говори добре за работата в системата. За нуждата от това грешките да влязат в единен списък, за да могат самите медици да са наясно с провалите, които се допускат, за да ги избягват, се говори от години. На няколко пъти бе оповестено, че регистърът ще се изработи съвсем скоро. Само че и до днес го няма. На въпроса защо, възможните отговори са два – или защото чиновническата машина, която трябва да придвижи въпроса, много трудно се задейства. Или пък навремето хвърлянето на идеята за такъв списък е била спонтанна и от нея не е последвало нищо. Освен моментната пиарска акция.
И в двата случая обаче няма извинение за липсата на такъв регистър, нито пък за това, че все още няма определение за това, какво е лекарска грешка. И ако законодателят и изпълнителната власт не положат усилия да решат този въпрос, единствената възможна прогноза е, че догодина някой пак ще се сети да каже, че няма такъв списък. И че отново ще се дава старт на процедура, която така и не се довършва. Което е неуважително както към медиците, така и към пациентите, които очакват да бъдат лекувани качествено.

Станете почитател на Класа