Плащаш - не плащаш, водата си тече

Водата на хората няма да бъде спирана независимо от намеренията на „Софийска вода". Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране водата на хората е ресурс, от който те не бива да бъдат лишавани, а ВиК операторите трябва да намерят други начини да си съберат вземанията (стр.6). Становището на ДКЕВР е трогателно, като се има предвид, че комисията регулира и отношенията на ВиК дружествата с техните клиенти. Подобен акт от който и да е ВиК оператор би трябвало да предизвика проверка и постановление от регулатора, а не очаквания за постъпване на жалби и разяснения за конституционните права на гражданите. И тези мерки да се вземат, преди някоя фирма да остави части от жилищни блокове без вода.
Държавният регулатор също би трябвало да следи и за загубите на вода при пренос, най-малкото защото те са над половината от ресурса. И да принуждава водоснабдителните дружества да инвестират в подновяване на мрежата. Вместо това от регулатора обясниха, че големите инвестиции означават сериозно увеличение на цената на водата у нас.
Досега обаче тази регулаторна комисия не е изчислила колко плащаме за вода, която сме потребили, и колко за тази, която операторите са загубили по тръбите. Ако това се пресметне, може да се окаже, че сметките ще паднат.

Станете почитател на Класа