Държавниците да чуят униформените

Синдикатите към МВР потвърдиха вчера готовността си за протести, ако се приеме увеличението на стажа на военни и полицаи от 25 на 27 години още през 2012 г., вместо това да става постепенно, както първоначално беше планирано.
Униформените коментираха, че ако бъде приета тази мярка, голяма част от 7000-те души в системата на МВР, които вече имат право да се пенсионират, ще го направят, като по този начин ще натоварят бюджета с 20-те заплати накуп, които ще получат, и ще оголят ведомството от към служители.
Точно за да се избягват подобни недоразумения, служителите, които работят в сферата на сигурността, имат пълното основание да искат техни представители да участват в работните срещи на тристранката. Военните и полицаите се пенсионират доста по-рано от повечето трудещи се у нас, а работата им е пряко свързана с националната сигурност и е много специфична. Точно затова служителите в сферата на сигурността не бива да се слагат под общ знаменател с държавните чиновници например.
Полицаите и военните и в момента се радват на много социални привилегии, за които повечето работници у нас само могат да мечтаят. В техния случай обаче не става дума толкова за привилегиите, колкото за осигуряване на нормални условия на труд. Защото ако в полицията и армията, които са гаранти на държавността, няма нормални условия за труд, това вече говори зле за самата държава. И поставя под въпрос устоите й.
Ето защо държавниците трябва да се вслушат в думите на униформените. Но не да се поддават на натиск за едно или друго, а за да направят всичко възможно системата за национална сигурност у нас да функционира като добре смазана машина.

Станете почитател на Класа