Стимули за бизнеса - добре, но само при по-ниска бюрокрация

На още стимули ще се радват чуждите инвеститори, престрашили се да работят у нас, ако бъдат одобрени новите идеи на БАИ. Освен земя и инфраструктура, държавата ще им връща и дял от платените осигуровки. Това е едно от предложенията в новия законопроект за насърчаване на инвестициите (стр. 1,3).
Дотук добре, но както със захарта и солта в кулинарията, така и със стимулите за бизнеса, не трябва да се прекалява. Да, факт е, че в момента инвестиционният интерес е по-слаб спрямо годините преди кризата, но проблемът „не е само в нашия телевизор“, т.е. чуждите компании са все още плахи като цяло в плановете си за развитие. Така че всеки, решил да прави бизнес у нас, е добре дошъл. А и точно сега, след кризата, е моментът да се възползваме и държавата да покаже гъвкавост и готовност да предостави желаните привилегии, но да не забравя и родните предприятия. Не трябва да се убиват поривът им към конкурентоспособност и битката им за пазарен дял. Да не говорим за опита на мнозина просто да оцелеят.
Т.е. освен стимули за големите чужди играчи, трябва да се мисли малко повече и за българските компании, за да не изпаднем в ситуацията, в която едните ще са много по-привилегировани за сметка на другите. А и тъкмо стъпилите у нас чужди фирми тепърва ще започнат важна битка с бюрокрацията и раздутата администрация. Другите я водят отдавна.

Станете почитател на Класа