БАН трябва да продължи работата си

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви вчера, че за БАН ще бъдат отпуснати всичко на всичко 54 млн. лв. за 2012 г. и това е последната му дума. Този бюджет е с 5 млн. лв по-малко в сравнение с тази година, която бе обявена за бедствена в Академията. От БАН са категорични, че им трябват поне 90 млн. лв., за да съществуват. (стр.4)
До къде води липсата на пари показва и движението на кадри. За 2011 година средно по 45 учени месечно са напускали структурите на академията. Въпросът е: това ли е наистина целта?
Аргументите на министерството на финансите са ясни – трябва реформа, при която повече пари да идват от проекти и бизнеса. За проекти, обаче трябва по-модерно мислене и справяне със съвременната бюрокрация, а млади учени в БАН, които могат да свършат тази работа, едва ли има достатъчно. Не случайно Дянков се обръща към хората от академията с неуважителното „феодални старци“. Явно и той така разбира проблема на БАН. Остава проблемът как може да привлечеш млади хора със заплати от рода на 370 – 400 лева и да очакваш те да се занимават с наука?
Изглежда, че системата за провеждане на реформата е сбъркана. Би трябвало не да се режат постепенно субсидиите до пълно задушаване на Академията, а да се дават пари срещу реални реформи под наблюдението на правителството. Политиците ни не трябва да забравят, че са подписали Лисабонската стратегия, според която страните в ЕС трябва да отделят по минимум 1% от БВП за развитието на науката, а у нас тези средства продължават да се режат. Така, че ако искаме да имаме млади професори, както в модерния свят, е крайно време да се отпуснат пари за това.

Станете почитател на Класа