КАТ не е над закона, нито държава в държавата

Националният омбудсман Константин Пенчев внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 189, ал. 13 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с която се нарушават правата на гражданите. Текстът гласи, че не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лв. (стр.5).
С това си искане Константин Пенчев за пореден път доказва, че за него правата на гражданите и върховенството на закона стоят над всичко. За никого не е тайна, че Законът за движение по пътищата е поправян десетки пъти – в повечето случаи по искане и в угода на полицията – но без особен ефект за безопасността на движението. Шофьорите бяха лишени от гражданското си право да обжалват глобите до 50 лева, за да се пълни бездънната „касичка“ на държавния бюджет, без дори тези пари да се влагат в технически средства за КАТ или за подобряване на пътните условия.
Има и нещо друго, което всички шофьори знаят. Необжалваемостта на глобите до 50 лева на практика действа корумпиращо. Когато си лишен от възможността по съдебен път да докажеш правотата си, не остава нищо друго освен да дадеш рушвет, за да си спестиш не толкова глобата, колкото безумните административни тегоби и загубата на много часове, свързани с плащането й. Така се роди и крилатата фраза на сержанти от КАТ: “Гражданино водач, карате с 50 лева над разрешената скорост“.
Вярваме, че Конституционният съд ще уважи искането на Константин Пенчев – не защото е национален омбудсман, а защото неговите юридически аргументи са неопровержими.

Станете почитател на Класа