Червена светлина за автомобилите динозаври на пътя

Инспектори на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са започнали масови проверки на камионите и автобусите в цялата страна. Ще се следи за изправността на гуми и спирачки. Целта на акцията е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон.
Похвално начинание на агенцията, защото зимата е сезон, в който по статистика стават много катастрофи, но пък и летните „новини“ за човешки жертви на пътя, дадени заради неизправността на нечий автомобил, не са по-малко.
Жителите на редица квартали и махали години наред правиха живи вериги в знак на протест срещу ТИР-овете камикадзе, които избиха десетки хора. Но какво може да се иска от потърпевшите шофьори, възседнали автомобили динозаври, привързани с тел и ремонтирани с подръчни материали, щом карат безнадеждно остарели таратайки.
Добре е, че вече се говори и за независимата автоекспертиза, която набира популярност и на българския пазар. Тя освен за реалното техническо състояние служи и като сертификат за сигурността на автомобила на пътя. Но докато това стане масова практика, от "Автомобилна администрация" ще трябва целогодишно да следят за техническото състояние на камиони и автобуси. Само сезонни кампании не стигат.

Станете почитател на Класа