Зимата изненада и ДКЕВР

Енергийният регулатор ще направи проверка на дружествата ЕВН и Е.ОН за действията им при възстановяването на електрозахранването след лошото време миналата седмица (стр.6). И въпреки че всяка година от ДКЕВР ни убеждават как компаниите са готови да посрещнат зимата, хората някак си остават с други впечатления.
По всяка вероятност те са породени от спонтанните топли гейзери в центъра на София, които лишават част от жителите от отопление и топла вода, или може би от прекараните шест денонощия на свещи в някои ямболски села.
Крайно време е енергийният регулатор да не си приписва проверки за готовността на дружествата за зимата, приемайки на доверие техните „рапорти“ по въпроса. Просто експертите на комисията биха могли да се разходят и да видят по места как стоят нещата с готовността. Все пак ДЕВР е и контролен орган, нали?
Подобни проверки ще са добре и за клиентите на дружествата, които ще могат да си стоят на светло и топло в жилищата си.
Комисията също така трябва да спре да прилага и двоен аршин към държавните и частните компании. Едва ли е редно някои топлофикации да не ги санкционират за авариите по мрежата им, а частната фирма веднага да получи глоба заради подранилата зима.

Станете почитател на Класа