Докога ще търпим опасните сгради?

Стара сграда се срути вчера в централната част на София, в непосредствена близост до „Лъвов мост“. Поредният инцидент с опасна постройка в столицата този път се размина „само“ със 7 сериозно пострадали автомобила. За съжаление при подобни инциденти през 2006 г. загинаха две млади момичета - затрупани в колата си на централната улица „Алабин“, и двама мъже, които загинаха в изоставените катакомби на „Захарна фабрика“ през 2009 г.
Проблемите с падащи фасади в столицата, които редовно пращат невинни граждани в „Пирогов“ и чупят автомобили, са почти ежедневие. Всичко това недвусмислено показва, че казусът „опасни сгради“ в София е напълно занемарен. Дори в предизборната кампания нито един кандидат-кмет не се сети да включи решаването на този сериозен проблем в платформата си. За това пък редовно можем да чуем как представители на администрацията се оправдават, че са предупредили собствениците на подобни здания, но не могат да направят нищо, защото те са неприкосновена частна собственост. Или пък са паметници на културата и за тях отговарят други институции и т.н., и т.н.
Всички тези оправдания са несериозни. Нещо повече – те са нелепи и цинични. Трябва ли да чакаме още някоя съборетина да убие или да рани човек, за да се вземат по-сериозни мерки? Тези неподдържани гробници са още по-опасни, защото като в капан привличат вътре и бездомници, и наркомани, и дори деца. Крайно време е общинските власти да започнат да прилагат държавността и реалния контрол на практика. Има ли опасна катакомба – под багера! А собствениците на такива сгради вместо да търсят оправдания, да отговарят пред компетентните органи.

Станете почитател на Класа