Образователната система да влезе най-сетне в XXI век

Само за година с 30 на сто се е увеличил броят на децата, които са избрали да заминат в чужбина и да довършат образованието си там, съобщиха вчера организаторите на европейското изложение „Отворени врати за средно образование". Оказва се, че 1/3 от децата отиват да учат зад граница още на 12-годишна възраст (стр. 4).

Това, че децата на заможни родители предпочитат да учат в чужбина, дори не е новина. Правили са го още по време на турското робство, случвало се е след Освобождението, дори партийните лидери по времето на тоталитаризма пращаха децата си зад граница.

Новина е, че навън отиват да учат и 12-14-годишните, но то е свързано с различията в различните степени на обучение у нас и по света.

Въпросът, защо младите избират чужбина, вече почти два века има един и същи отговор – заради качеството на образованието там. Надали е нужно да се обяснява, че по-качественото образование дава по-добър старт в живота.

Ясен е и отговорът на въпроса, какво да се прави. Нужно е българската образователна система да влезе в ХХІ век. Става дума за цялата система – от предучилищното възпитание до университетите, за програмите и учебното съдържание, за учебниците и за компютрите... както и за социалния статус на учителите.

Една от особеностите на членството ни в ЕС е, че не е нужно непрекъснато да преоткриваме топлата вода – хората ни предлагат и методики, и технологии. Останалото се нарича конкурентоспособност и с пълна сила се отнася и за образователната система.

Станете почитател на Класа