Зарядни за електромобили, остана и колите да дойдат

За електромобилите в София съвсем скоро се очаква да имат и зарядни станции, съобщиха вчера от компанията инвеститор в съоръженията. Намеренията са да бъдат изградени около 10 зарядни станции в центъра на града. Въпросът е обаче кой всъщност ще ги използва тези устройства, след като в момента има само 4 елекромобила в столицата и още около 10 коли, които са преоборудвани да работят с ток. Така почти на всяка колонка ще се пада по една кола, поне на този етап.
Зареждането на колите също ще струва пари въпреки първоначалните виждания на държавата това да се прави безплатно. Не са напълно ясни и стимулите за собствениците на подобни коли, като обещанието е, че в началото на следващата година електромобилите няма да плащат за паркиране в синята зона, както и че ще имат данъчни облекчения.
Тези обещания все пак са по-добри, отколкото беше положението с електромобилите преди няколко месеца. Тогава за тези коли дори беше трудно да минат технически преглед, защото според законите трябва да имат... ауспух! Обикновеният гражданин обаче все още трябва да почака да си купи подобна модерна кола. Причината е, че сега са много скъпи, а и не се знае на какви цени ще се захранват с ток. Експертите не предричат в следващите десетина години у нас да започнат масово да се карат електромобили, така че това си остава един скъп лукс на този етап.

Станете почитател на Класа