БДЖ продължава да пада свободно

Държавният холдинг БДЖ вече е натрупал 800 млн. лева дългове, които не обслужва, съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков. Тъй като дълговете на железниците надхвърлят сумата на регистрирания капитал на дружеството, във всяка нормална държава със съответно търговско законодателство, то щеше да бъде обявено в несъстоятелност, а дейността му – иззета от конкурентите. Поне от две петилетки БДЖ работи на загуба, което също е причина за обявяване в несъстоятелност.
Вместо това у нас най-малко от 1993 година се правят опити жп превозвачът да бъде оздравен, тъй като има „социални“ функции на обществен (евтин) превозвач. По тази причина всяка година получава субсидия от държавата, обикновено крайно недостатъчна. Но държи цените на билетите си на ниски нива. Последиците досега – БДЖ продължава да пада свободно. При това падането няма да спре, а дори ще бъде ускорено, ако от холдинга успеят да продадат товарните превози, които единствено биха могли да носят някакъв приход.
Срещу това няма да помогне нито заем от Световната банка, нито от Насърчителната, нито от коя да е друга. Защото условие по всеки от тях е „проведени реформи“, а не „каца без дъно“.

Станете почитател на Класа