Защо у нас специалистите са дефицит?

БСК излезе вчера с изследване, което ясно показва, че у нас има хронична липса на специалисти като лекари, медицински сестри, санитари, инженерни специалисти, IT специалисти и др. Както и че 42% от фирмите трудно си намират квалифицирани специалисти за ключови позиции. Статистиката е още по-тревожна, защото показва, че процентът на заетите лица с висше образование е под средното за европейските държави. Подобно, а даже и по-тревожно, е положението с младежката безработица.
Това са тенденции, които би трябвало да стреснат сериозно институциите у нас и да ги принудят да направят прилично заплащането на лекари, сестри и санитари, ако не искат всичките да напуснат страната, защото и Европа изпитва дефицит на такива кадри. Подобни мерки спешно трябва да се вземат и с инженерите, които хем едновременно липсват на пазара, а заедно с това и получават доста по-ниско заплащане в сравнение с европейските си колеги.
Не е за подценяване и инициативата на бизнеса, за който е неразумно да очаква, че студентите, излезли от университетите, са достатъчно подготвени. Ако искат да имат полезни кадри, работодателите би трябвало да инвестират в обучението им. Даже е наложително, защото е очевидно, че при нас няма подбор на кандидат-студенти. Бройките в университетите са в повече от завършващите средно образование, което означава, че трудно може да се очаква високо качество.
Очевидно е дошло време институциите, браншовите организации и университетите да изработят заедно принципите, по които трябва да се преодолее тази криза, ако наистина искат тя да спре. Само с прехвърляне на топката и със статистика проблемите не се решават.


Станете почитател на Класа