С изтекъл срок на годност значи негодно за консумация

Храните, които са с изтекъл или изтичащ срок на годност, при никакви обстоятелства няма да се връщат на производителите за преработка, а ще заминават директно за екарисажа. С две думи – пилешкото, свинското и телешкото месо, престояли твърде много на щанда, вече ще се изгаря, вместо както досега - да се връща при потребителите, но под формата на салам, луканка или друг вид месен деликатес с особен аромат. Същото ще важи и за сиренето, кашкавала и изобщо всички стоки, които имат срок на годност.
Ангажимент за това пое категорично Българската агенция по безопасност на храните, след като откри в магазините миналата седмица над 300 килограма пилешки разфасофки, подготвени за връщане и преработка. Както всеки се досеща, после си купуваме и хапваме от същото месо под формата на хапки, кърначета или в друг префасониран вид на щанда с полуфабрикати – с нов срок на годност. По този начин хранителната верига на някои производители никога не само не спира, но и работи с подобаваща печалба. Както се казва – празно няма.
Затова сега са обясними воплите на производители, че не трябва да се изхвърлят стоки с изтичащ срок, тъй като това ги удря по джоба. Според евростандартите обаче подобно повторно влагане на продукти е недопустимо.

Станете почитател на Класа