По-добре трудни преговори, но с добър финал

Ден след като руският изпълнител на АЕЦ „Белене“ - „Атомстройекспорт“, обвини българската компания, че му приписва несъществуващи дългове, НЕК реши да отговори. От становището на компанията става ясно, че руската компания дължи не само 40,2 млн. евро, които тя признава, но и лихви за забава при изкупуването на цялото старо оборудване на площадката на Белене. Така сумата набъбва до близо 61 млн. евро, което би било и претенцията на НЕК пред арбитража в Женева. Освен това бе пояснено, че тези договори нямат срок, който да е изтекъл, и не предвиждат вариант, при който въпросното оборудване да не бъде изкупено.
Всъщност в обръщението си към медиите руската компания не отрича съществуването на задълженията си, само твърди, че срокът на договора, по който би следвало да ги покрие, е изтекъл.
Становището на НЕК дойде малко късно, но за сметка на това приземи руската позиция светкавично. Часове след изявлението на НЕК от руска страна предложиха удължаване на действието на въпросния договор до 1 декември. Което значи: Ще платим.
Разбира се, експерти на двете страни ще изясняват има ли срок този договор и докога е той.

Станете почитател на Класа