По света влязоха в сезона на отстъпките за почивка

Масово четири- и петзвездни хотели по света обявяват намаления наполовина от цените си. Причината за това е силно развитата система за онлайн резервации, тяхната гъвкавост и активността на клиентите. В България такива акции са спорадични и политиката на всеки хотел е различна. Или, както се казва, всеки се спасява поединично. Освен това, докато преди три години туроператори и туристически агенции за седмица са получавали няколко различни оферти от един и същ хотел, сега собствениците и мениджмънтът на обектите имат много по-ясна и дългосрочна ценова политика и такива акции са изключени.
Разбира се, и собствениците, и управителите на хотели биха могли да бъдат по-гъвкави, ако правят резервации по интернет, но не го правят. Работата с мрежата нито е трудна, нито е трудоемка, просто е нова. Освен това, изглежда, в момента нашите хотели са достатъчно пълни.
Въпросът е там, че пазарите по света стават все по-гъвкави. Не за да се забавляват, а за да печелят повече клиенти и бизнесът им да е по-успешен. Затова те се борят за всеки клиент – с отстъпки, с качество, с нови услуги. Родните хотелиери са „над тези неща“, те смятат, че активната страна е туристът и той копнее да почива точно в техния хотел, затова повечето не се пресилват с офертите, нито с отстъпките.
Когато обаче туристите отпътуват в Дубай например, за да почиват в четиризвезден хотел на същата цена, както в някои български тризвездни, вече ще е късно.

Станете почитател на Класа