Последен шанс за млечните ферми

Почти 140 млн. евро от вчера са на разположение на българските фермери, след като беше отворен приемът по една от най-атрактивните мерки на Програмата за развитие на селските райони – 121 „Модернизация на земеделските стопанства“.
Най-много пари са отделени за пренастройване на земеделието към биологично производство, защото всички сигнали от Брюксел са, че „зелените мерки“ ще продължат да бъдат приоритетни. Има достатъчен ресурс и за модернизация на млечните ферми, които най-късно до края на тази година трябва да отговорят на евростандартите за качество. Може да се предположи, че именно този сектор ще се окаже проблем за иначе интересната и придобила голяма популярност мярка. От нея първи се възползваха зърнопроизводителите и окомплектоваха бранша си с модерна техника. Дали ще сторят същото и собствениците на млечни ферми?
Безспорно е, че в последните години така беше структурирана европейската подкрепа за земеделието, че производителите на био- и млечни продукти не бяха сред богоизбраните.
Сега обаче администрацията много ще трябва да се потруди, за да ги убеди, че техният бизнес е перспективен, защото в цяла Европа се търсят екохрани, очертава се и дефицит на млечни продукти.

Станете почитател на Класа