Изчакването не винаги е гаранция за печалба

След като на 1 юли Русия вдигна забраната върху износа на зърно, страната демонстрира голяма активност на международния пазар. Само за 22 дена експортът достигна 1,3 млн. тона. За сравнение – за същия период на м. г. руските търговци продадоха скромните 496 хил. тона.
Не само че страната демонстрира инвазия на пазара, но заедно с това предприе своеобразен ценови дъмпинг. И има защо да го прави! Мнозина от традиционните партньори останаха разочаровани от ограничителните мерки на правителството през 2010-а, чрез които то защити собствените си потребители. Но днес страната очаква добра реколта от зърно, която по всичко личи ще достигне 85 млн. т. Вътрешният пазар се нуждае от около 63 – 65 млн. т, което означава, че за продажба навън ще има почти 22 млн. тона. И търговците бързат да пласират продукцията си дори на малко по-ниска цена.
И българската реколта ще бъде добра тази година. Жътвата е на приключване и се очакват 4 млн. т пшеница. Нашите фермери обаче не бързат да предлагат, защото се надяват цената да се повиши. По данни на Софийската стокова борса хлебното зърно варира между 300-350 лева за тон, но все още няма сделки от новата реколта. Българският фермер не вярва много и в продажбите на зелено. А чрез т. нар. фючърси се търгува зърното по целия свят.
Всичко обаче е въпрос на сметка, в която освен разходите за производство влизат и таксите по съхранението на продукцията. По тази причина не винаги изчакването е гаранция за печалба.

Станете почитател на Класа