АЕЦ „Белене“ тръгна по стъпките на „Горна Арда“

Освен всичките проблеми около цената, за строителството на АЕЦ „Белене“ вече има искове за неустойки и в съда. Това е второто известно дело срещу НЕК в арбитражния съд в Париж. Първото беше между дружеството и турската фирма „Джейлан холдинг“ за строителството на хидроенергийната каскада „Горна Арда“, като партньорство между двете компании така и не се получи.
Дали и АЕЦ „Белене“ ще тръгне по стъпките на енергийната каскада, все още не е ясно, защото специалистите твърдят, че тези искове няма да повлияят на хода на преговорите. Практиката обаче показва, че обикновено такива съдебни казуси стават препъникамъка за развитието на даден проект – просто винаги ще има за какво някоя от страните да започва спорове.
И в най-добрия случай решение на казуса може да се намери след решение на арбитража, което едва ли ще се случи до края на септември, когато изтича срокът на поредното удължаване на преговорите за АЕЦ „Белене“. Така вече е подготвена основата за новото им удължаване. Да видим каква ще бъде официалната причина този път.

Станете почитател на Класа