Драмата в Гърция заприлича на пародия

Докато анализаторите чертаят различни сценарии за излизане от гръцката криза, най-черният, от които е фалит на държавата и спиране на изплащането на дълга, долетя новината, че правителството на Папандреу се е договорило с инспекторите от надзорната „тройка“ - ЕС , МВФ и ЕЦБ, за намаляване на ставките на Данък добавена стойност (ДДС). Както предаде Ройтерс, договорките са за сваляне на ДДС от 23% на 20%, а за хранителните стоки – от 13 на 10%. Всичко това се правело, за „да са бъде убедена опозицията да подкрепи мерките за намаляване на бюджетния дефицит“. Въпреки това от опозиционната партия „Нова демокрация“ поискаха още по-голямо свиване на ставките.
Драмата с увеличаването на ДДС в Гърция вече има своя история. Мнозина си спомнят „цунамито“, заляло гръцката преса, през март 2010-а и през януари тази година, когато на два пъти влезе в сила повишение на данъчната ставка. Тогава съседите ни вдигнаха глас срещу поскъпването на храна и услуги, сред които доставка на ток и газ, магистралните такси и влаковете, ВиК услуги и др. Сегашното обещание за намаляване на ДДС може да се изтълкува и като малък жест към гласоподавателите от социалистическата партия на Папандреу, но едва ли ще подейства особено за „стягане на колана“. Да не забравяме, че в гръцките учреждения все още има бонуси като навременно идване на работа.
Поредната буря в чашата на данъчните власти на съседите изглежда на българския данъкоплатец, научен от поредица правителства, че ДДС е винаги и само 20%, почти идилична картина. Нашенецът дори и не посмява да си помисли, че и тук може да стане като в Гърция, където и сега лекарствата и хотелските услуги се облагат с 6,5%, но пък непрекъснато го обучават във фискална дисциплина.

Станете почитател на Класа