Пак отлагат старта на газопровода „Набуко“?

Стартът на газопровода „Набуко“, който трябва да осигурява природен газ за Европа, заобикаляйки Русия, е на път да се отложи за втори път. На 10 май ръководството на компанията съобщи официално, че стартът се отлага, за да се съгласува с графика на доставчиците на гориво. Досега се смяташе, че природният газ ще идва основно от Азербайджан, но вчера оттам обясниха, че този маршрут може да не е най-изгодният за каспийската страна.
Може и да е само съвпадение фактът, че пак вчера, но вечерта в Брюксел бе представен и другият газопровод, смятан за конкурентен на „Набуко“ - руският „Южен поток“. Факт е обаче, че руският газов монополист „Газпром“ отдавна преговаря за правото да изнася целия добит азерски газ по своите съоръжения независимо от посоката.
Засега е неизвестно дали руско-азербайджанските преговори са се увенчали с успех, но ако е така, „Набуко“ отново ще бъде отложен за неопределено време. ЕС от своя страна няма да успее да заобиколи нито Русия, нито нейните транзитни газопроводи.

Станете почитател на Класа