Пускат магистрала „Люлин“ след 13 години чакане

В неделя следобед 19-километровата магистрала „Люлин“ най-после ще бъде открита, съобщи вчера Агенция „Пътна инфраструктура“. От 1998 г., когато стартира проектът, откриването на аутобана е все предстоящо. Въпреки че изпълнителите от турската компания „Мапа Дженгиз“ непрекъснато обещават да спазят сроковете, това ще стане поне с 2 години закъснение – не през 2009 г., както уверяваха те, а кажи-речи в средата на 2011 година.
Тъй като изграждането се финансира със средства по програма ИСПА, дори ЕК наложи строг 24-часов мониторинг на обекта още през 2009 г. , което се случва за пръв път.
Сега пускът на 19-те километра е гарниран с правителствено решение, според което общинският път от Суходол до Перник през Мало и Голямо Бучино ще стане държавен и незабавно ще започне рехабилитацията му – с пари от програма „Регионално развитие“. Той ще бъде използван като резервен, но това се налага и поради факта, че двете села нямат излаз на магистралата.
Друг е въпросът, че пътят трябваше да се ремонтира от изпълнителя на магистрала „Люлин“, още повече, че при скоростта, с която работи „Мапа Дженгиз“, нищо чудно двете села да имат нов път в края на столетието.

Станете почитател на Класа