ДКЕВР отново обърка аритметиката

Поскъпването на електроенергията за крайните потребители от 1 юли ще е символично, в рамките на 1,5%, каза вчера по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране нейният председател Ангел Семерджиев. Планираше се цената на енергията от централа на AES да влезе в общия микс, като увеличи крайната цена за потребителите. По тази причина НЕК е прибирала 3 на сто повече за цената на тока, който продава на ЕРП, но без да купува или продава скъпото електричество от ТЕЦ AES Гълъбово, защото такова просто няма.
На практика, независимо дали AES работи или не, българският потребител си е платил цената на инвестицията на американската компания. За да раздаде справедливост, регулаторът смята да намали приходите на НЕК – с 1% . Има и за потребителя – следващата година той ще плаща не с 3 на сто по-малко, а с 1,5 на сто повече - този път заради възобновяемата енергия.
Очевидно ДКЕВР не е добре с аритметиката. Първо признава, че е увеличила тока, без да има защо с 3 на сто, после вместо да го намалява, пак го увеличава. И без нито една дума къде се е дянала разликата от действителната и продажната цена на електроенергията у нас.

Станете почитател на Класа