Всеобщ 9% ДДС или как всички ставаме туристи?

Туризмът е приоритетен отрасъл и винаги е бил по дефиниция... Затова единствено организираните и неорганизираните услуги в него се облагат с по-ниска данъчна ставка - 9 на сто. Туристическият бранш обаче иска всички допълнителни услуги, свързани със сектора, също да бъдат с по-ниска ставка и вместо 20% за тях да се плаща също 9%.
Това важи за ресторантите, за културните обекти, ски картите. Сега българите масово ползват тези услуги индивидуално и плащат повече. Идеята е добра, но в действителност всяка дейност може да се окачестви като свързана пряко с туризма. Това на практика означава ДДС да падне от 20 на 9% в земеделието, хранително-вкусовата промишленост, транспорта. Също и всички услуги, свързани с културно-историческото наследство. Нали и те добавят стойност към приходите в туризма?
От бранша обаче сигурно си дават сметка, че ако това предложение влезе в сила, ще се окаже, че в нашите ресторанти се хранят само туристи, в музеите и другите забележителности ходят също само и единствено туристи, в автобусите, самолетите и влаковете, както и с лични автомобили пътуват туристи и т.н. и т.н.

Станете почитател на Класа