Северозападна или Северозападнала България

Със заповед на премиера Бойко Борисов има създадена работна група, която трябва да предложи конкретни мерки за съживяване на Северозападния регион. Прав е министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, че там е необходима коренно различна политика. Вчера на специален икономически форум представители на местната власт, администрацията и бизнеса обсъждаха начини за излизане от тежкото положение и за привличането на инвеститори. Защото се оказва, че въпреки данъчните облекчения, които предвиждат законите, те, общо взето, отбягват региона.
Показват го и данните от последното преброяване. Според официалната информация на НСИ, ако за десет години сме се стопили с 581 хил. души, 35% от тях са от този регион. Друго проучване на Евростат пък определи преди време Северозападния регион като най-бедния в цяла Европа.
Съвсем логично хората бягат оттам, защото няма работа. А няма работа, защото няма инвеститори. Няма инвеститори, защото инфраструктурата – пътна, административна, образователна, е съсипана. Изобщо там заради сбъркания модел на развитие преди 1989 г. и заради безхаберието на държавата през последните двадесет години се получава омагьосан кръг, от който трудно може да се намери изход. Съществува обаче малък риск – докато тя стане реалност, да не останат хора, спрямо които тя да се прилага.
Приказката, че Северозападна България вече е станала Северозападнала, отдавна не е нова.

Станете почитател на Класа