Акцизът на тока – в специален фонд за подпомагане?

Акцизите за електроенергията, които ще се плащат от всички потребители, да отиват в специален фонд за субсидиране на консумацията на ток от социално слабите. Това е едно от предложенията на австрийското електроразпределително дружество ЕВН, оповестено от председателя на УС на компанията Йорг Золфелнер в събота пред журналисти.
Каква е целта? Така крайните цени на електроенергията ще се разтоварят от сегашните си социални функции, ръстът им няма да се задържа изкуствено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а ще станат пазарни и може да се гарантират инвестициите в сигурността на електроразпределителната мрежа.
В момента акцизът върху електроенергията за битовите потребители е нулев, а на бизнеса - 2 лв. за потребен мегаватчас.
По принцип повечето, ако не и всички чужди компании, които инвестират у нас, се обявяват срещу всяка форма на субсидия, било то пряка или кръстосана. Единствената отличителна черта на това субсидиране е, че се осъществява вътре в групата на битовите абонати. Но къде отива тогава пазарът? И защо едни ще издържат други, а дружество да поема функциите на социален регулатор.

Станете почитател на Класа