Резервният план за АЕЦ "Белене" пак стигна до Козлодуй

България има резервен план за АЕЦ „Белене“, каза вчера в Брюксел икономическият и енергиен министър Трайчо Трайков. Оказва се, че той е в съществуващата инфраструктура на досегашната ни единствена ядрена централа в Козлодуй. Според министъра там може да се инсталира поръчаният за „Белене“ реактор. Аргументът – така и така ще даваме пари на „Росатом“ за него, поне да влезе в употреба.
Тъй като така и така загубихме повече от една петилетка в търсене и спорове за най-добрия вариант за осигуряване на енергийните нужди на страната, добре е сега да премислим сериозно шансовете за един, два или повече реактора и къде да бъдат разположени те. Опитът от Япония поне за това би трябвало да ни накара да се замислим.
Защото „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, и без това е спечелила търг за два, а не за един ядрен реактор и той е проектиран за „Белене“, а не за „Козлодуй“. А препроектирането струва пари, и то немалко, особено когато става дума за атомен ток. Освен това ще трябва да забравим и за изградената вече инфраструктура на площадката в Белене.
И най-накрая – можехме да спестим и време, и пари, ако навреме бе решено да се разширява АЕЦ-ът в Козлодуй, вместо да организираме търг за площадката на Белене.

Станете почитател на Класа