Биомасата става приоритет за екоенергията

След многобройните изказвания на куп експерти, че токът от слънце и вятър оскъпява електроенергията у нас, ДКЕВР е на път да се вслуша в тях и да промени нещата. И то за сметка на производството на ток от биомаса, който изглежда е на път да стане по-предпочитан и от енергията на вятъра. Факт е, че у нас в момента на пръстите на едната ръка на човек се броят централите, които използват биомаса. А причината за това са не само малките преференции за изкупуването на тока, но и проблемите с доставките на отпадни суровини от горите или земеделските стопанства. Сега обаче ситуацията е аналагична с тази преди няколко години – нямаше проекти за вятърна и слънчева енергия, докато за тях не бе обявена преференциална цена.
За производителите на ток от вятър и слънце остава новината, че ще продължат да получават сравнително добри цени за продукцията си. Поне докато не влязат в сила подготвяните промени в законодателството ни. Тогава може да се наложи ДКЕВР да направи нова корекция в цените, и то в посока надолу.
А докато комисията и инвеститорите се джавкат за проблемите си и бизнесът търси повече преференции за вложенията си, то за всички потребители остава надеждата новите цени на зелената енергия да останата поносими.

Станете почитател на Класа