Вместо затваряне - сделка за "Брикел"

ТЕЦ-ът и фабриката за брикети „Брикел“ вече не са собственост на пословично известния бизнесмен Христо Ковачки, а на „Молер корп.“, регистрирана на Сейшелите. Така екоминистерството, което месеци наред се заканваше, че замърсителят „Брикел“ ще бъде затворен, сега е изправено пред перспективата да води проговори с нов собственик. И тъй като вече има прецедент, защото фабриката не беше затворена в срок, нищо чудно сега пак да започнат пазарлъци.
Разбира се, подобен развой на събитията е възможен, ако собственикът е друг, а не отново самият Ковачки. Такава вероятност съществува, защото засега никой не може да каже кой стои зад фирмата, регистрирана в офшорна зона. Факт е обаче, че сделка или просто прехвърляне на собственост стана възможно само защото „Брикел“ не беше затворена, както трябваше да стане според приетите от страната ни ангажименти пред Европейския съюз.
Ако пък се окаже, че Христо Ковачки отново е упълномощен от собственика да води преговорите, всичко ще си дойде на мястото. Отговор ще получи и въпросът защо през есента на 2010 г. брикетната фабрика не беше затворена. Въпрос без отговор засега е – за какви пари става дума?

Станете почитател на Класа