Искат инвестиции във ВЕИ, а не дават на инвеститорите да работят

Непрекъснато се говори, че инвестициите са важни за икономиката. В същото време не се дава възможност на компаниите да влагат пари. С такъв проблем в момента се сблъскват всички, които искат да строят мощности на зелена енергия у нас. Причината е, че всички в момента очакват новия закон за енергията от ВЕИ, но той все още не е приет от парламента. За капак на всичко това ни заплашва и опасността от нова наказателна процедура срещу страната ни от ЕС точно заради забавянето на закона.
И докато трае омагьосаният кръг, инвеститорите алармират, че страната ни не е достигнала целите си за дял на зелената енергия в общото потребление. Проблемът с това засега е минимален, но ако до края на годината няма развитие, нищо чудно отново ЕС да започне да ни гледа под лупа как изпълняване поставените задачи.
А в крайна сметка всички ние ще плащаме за скъпа електроенергия, независимо дали тя идва от ВЕИ мощности или от ТЕЦ-ове. Причината за това е, че привържениците на ТЕЦ-овете обясняват как токът поскъпва заради зелената енергия. А инвеститорите в екомощности твърдят, че електроенергията от конвенционалните централи тепърва ще поскъпва, докато екологичният ток само ще поевтинява.

Станете почитател на Класа