Администрацията запазва личните контакти с гражданите

Електронното правителство, което трябва да облекчи тежестта за бизнеса и граждани при тяхната дейност все още е в проект. Въпреки обещанията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, че до края на 2010 година вече ще имаме 100 електронни услуги, в момента имаме едва около 20. С други думи – ефективността на е-правителството гравитира около 20 на сто, и то в най-добрия случай. Защото онлайн услугите трябваше да са доста повече, а ние да сме забравили за опашките пред общински и държавни административни гишета.
Няма изненада и в причината за забавянето – били необходими още пари за дигитализирането на администрацията, макар досега то да е глътнало над 100 млн. лева.
Другата причина за забавянето също е до болка позната – липса на координация между държавните ведомства.
Трета и също основна причина се оказват съмненията на някои администратори, че 12 на сто от тези услуги не могат да се правят електронно поради „спецификата“ им. Преведено на разбираем език това означава, че администрацията не иска да губи личния контакт с гражданите, който често се „смазва“ с недотам позволени средства.

Станете почитател на Класа