Държава на чиновници и масови фалити

През периода 2008-2009-2010 г. работните места в реалната икономика са намалели с 12,6% при ръст на административните служители от 6,2%, съобщиха от БСК. Това става на фона на растяща междуфирмена задлъжнялост и очакван ръст на фалитите на фирми през тази година. Същевременно от НСИ съобщават, че числото на безработните в България е нараснало с близо 110 хиляди само за година.
Според статистиката в извилите се пред бюрата по труда опашки стоят не обещаните от финансовия министър 20% орязани бройки от държавната администрация, а предимно хора от фалирали фирми. Дори повтаряното като мантра увеличение на износа, което щяло да съживи българската икономика, не води до откриване на нови работни места, нито пък до намаляване на междуфирмените задължения (защото има пряка връзка между тях). Според работодателските организации основна част от експорта ни се дължи на ишлеме, което не оказва влияние върху задълженията на фирмите. Но затова пък само преди 3 г. държавата дължеше на бизнеса 1,5 млрд. лв., а сега дълговете й достигат 2,4 млрд. лв.
Затова е крайно време и държавата, и общините да започнат да се държат като икономически субекти и навреме да плащат това, което са договорили. Иначе има опасност снежната топка на фалитите да нараства и в тази ситуация остава да се молим да не тръгне лавина в българската икономика, защото какво могат да правят чиновниците в една фалирала държава?

Станете почитател на Класа