Кой ще контролира таксиметровото лоби?

Тавани на таксиметровите услуги около нивата 1,60 лв. – 1,70 лв. на км са смущаващи, коментира транспортният министър Александър Цветков. Той дори посочи, че за по-големите градове коректната цена е 1,30 лв. на км. В нея са включени ред елементи - цената на нов автомобил с амортизациите, разходите за гориво, поддръжка, труд, данъци...За по-малките населени места, където оборотите са по-малки, е логично и цената да е по-висока.
Какъв ще е таванът обаче, ще решават във всяка отделна община. И това трябва да се случи най-късно до 3 месеца след обнародването на закона.
Ясно е, че когато става дума за пари, разговорите са тежки и разгорещени. В този случай е логично фирмите превозвачи да пробват по всякакви начини, включително и чрез свои лобита да си защитят по-големи печалби.
Лобито на гражданите обаче се нарича общински съвет и той ще трябва да ги предпази от изнудване. Това ще е доста сложна задача. Освен ако общините не предпочетат да използват готовите калкулации. Тогава трудно някой ще може да ги обвини в пристрастия.

Станете почитател на Класа