Новият Закон за туризма разчита на добрата воля

Рая Атанасова

Най-после Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи Закона за туризма, макар и в не съвсем окончателен вариант. Експертите се опитват да направят първата крачка за промени, но тя се оказва твърде многословна – заема цели 80 страници?
Отдавна очакваната национална туристическа организация ще се казва Държавно предприятие „Български туризъм“. Тя ще прави и изпълнява маркетинговата и рекламната програма на България, а браншът ще участва в експертен съвет, прикрепен към ръководството й.
От една страна, бизнесът няма да има по-големи правомощия, но няма да има и задължения да участва във финансирането на рекламната политика на сектора.
Организацията няма да има приходи от собствена дейност, няма да може да взема кредити. Тя ще се финансира от държавния бюджет. Дотук освен нова организация – нищо ново. И сега правителството гласува бюджет за реклама всяка година. Ще получава и 10% от туристическата такса, което не е сигурно. Половината от глоби и санкции също ще отиват в нейния бюджет. Как ще бъдат гарантирани тези приходи обаче, остава за въображението.
Разпределението на туристическия данък също тепърва ще се обсъжда. Засега общините вземат големия пай, организацията и туристическите райони ще разпределят помежду си 30 на сто. Не е много сигурно дали, как и кога ще стане това. За целта например трябва тепърва да се направят промени в Закона за местните данъци и такси. В проектозакона не се споменава дали данъкът ще се разпределя, след като е събран изцяло, или според събраната част за определен период. Не е ясно също и как ще се разпределя този приход по региони - той ще идва от съответните общини в района, или ще се събира на национално ниво и след това ще се преразпределя.
Районите пък са разписани в закона с една стройна структура с управителен съвет, общо събрание, контролен съвет. Как обаче организацията и районите ще стиковат дейността си ...не е ясно. Дали подобна схема ще проработи, зависи от добрата воля на администрацията и бизнеса.
Хубаво е, че апартхотелите най-после са намерили място в закона и ще се категоризират. СПА хотелите също влизат в регистър и ще получават сертификат...
Засега проектодокументът предлага добри намерения, чието практическо изпълнение обаче все още предстои да бъде разписано в конкретни членове и алинеи.

Станете почитател на Класа