Коктейлът, наречен "питейна вода"

С нова наредба ще бъде забранено изпускането на отпадни води в язовирите, от които се черпи питейна вода, съобщи вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова по БНТ. Казаното от екоминистъра е във връзка с установените над 700 незаконни постройки около 53 големи язовира, чиито води се ползват за питейни нужди, за напояване и т.н. И които досега са поемали отпадните, че и фекалните води, в резултат най-малко от съществуването на обитателите на незаконните бараки, вили и дворци, строени в чашите на язовирите. При това повечето от тях са се изливали след, а не преди пречиствателните станции да успеят да подобрят качеството им. Разбира се, там, където въобще има пречиствателни съоръжения.
Факт е обаче, че със или без пречиствателни станции въпросните незаконни постройки имат 4 месеца на разположение, за да се узаконят, а и има и такива, които са си законни. И едните, и другите обаче нямат канализация, а септични ями. Те пък трябва да се източват периодично, но къде?
Така че въпреки планираната наредба на екоминистерството както и досега май ще си продължим да пием от чешмите коктейл от отпадни, дъждовни и пречистени води, примесени с хлор.

Станете почитател на Класа