ДКЕВР пак разклати доверието между клиенти и оператори

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не изневери на нрава си и отново взе решение за цените на водата в София и Пловдив в деня преди то да влезе в сила.
Решението е взето късно на 31 януари, а на 1 февруари вече са валидни новите цени. Водата, разбира се, поскъпва, но не с колкото оповести преди две седмици регулаторната комисия, нито с толкова, колкото искаха операторите на ВиК системите в двата града. При това, разбира се, няма как операторите да засекат водомерите на стотици хиляди клиенти – домакинства и фирми, за една нощ, за да може от другия ден да искат новата цена на кубик вода.
По този начин както операторите, така и ползвателите на услугата няма как да са наясно колко пари ще съберат от клиентите си, нито пък клиентите – колко ще платят следващия месец. А по този начин каквото и да е доверие и планиране отиват на кино.
Първо, защото клиентите винаги подозират оператора, че таксува по новата цена повече от консумираното или пък по-отдавна. Второ, защото операторът не може да промени инвестиционните си планове за една нощ, като ги съобрази с новата цена. Така доверието между клиентите и монополиста с активното съдействие на регулаторния орган остава непроменено, на същото нулево ниво.

Станете почитател на Класа