Озеленител и чистач в акция "Зелено работно място"

„Зеленото“ е вече модерно и актуално. След „зелена“ икономика, „зелени“ обществени поръчки заговорихме и за „зелени“ работни места. Идеята е част от стратегията „Европа 2020“, която предвижда намаляване на вредните емисии и увеличаване дела на рециклираните отпадъци.
У нас обаче инициативата започва доста скромно. Ще бъдат отпуснати 3 млн. лева за 2100 души, които ще бъдат наети на „зелени“ работни места. Държавата осигурява минимално заплащане на новонаетите безработни лица от 240 лева в продължение на шест месеца, докато осигуровките са за сметка на работодателя. При тази заплата е очевидно, че не става дума за корифеи в озеленяването и „чистата“ химия, а за нискоквалифицирани работници - за озеленители, чистачи, заети в предприятия, които се занимават с преработка на отпадъци, рециклиране, екобрикети.
В това, че средствата ще бъдат усвоени, едва ли някой се съмнява. Въпросът е след като изхарчим парите, ще има ли промяна в количеството вредни емисии, тоновете отпадък за рециклиране и опазване на околната среда. Доколко ще има ефект от мярката, ще е ясно в края на годината. Може би тогава ще имаме повече яснота колко зелено е едно такова „зелено работно място“.

Станете почитател на Класа