Електромобилите изпаднаха в законодателна дупка

Вече едва ли някой трябва да бъде убеждаван, че бъдещето на автомобилната индустрия, пък и на света изобщо, е свързано с колите, които се движат с електричество. Разчетите показват, че тяхната експлоатация е с близо 50 % по-евтина в сравнение с дизеловите автомобили например. Миналата седмица обстойно бе обсъждана новата енергийна стратегия на страната, в която се споменават и електромобилите. На тях се възлага в бъдеще да да повишат конкурентоспособността на българската икономика. Преди време икономическият министър Трайчо Трайков бе споменал, че до средата на това десетилетие тези коли ще станат 20 % от всички возила у нас. Но и в този случай желания и реалност драстично се разминават. По отношение на електромобилите у нас има законодателна дупка. За тях не става дума почти никъде в нормативната уредба на държавата.
А в много европейски страни нещата вече са доста напред. В Белгия купувач на електромобил намалява годишния си данък с 30% от стойността на закупената кола, но не повече от 9000 евро. В Испания различните регионални правителства дават до 6000 евро за алтернативното гориво на тези коли. Франция предоставя премия от 5000 евро (но не повече от 20% от стойността на колата с ДДС) за автомобили без въглероден диоксид до 2012 г. В Кипър също дават премия от 700 евро за закупен електромобил, но за не повече от 7 машини на човек или фирма.
За разлика от тях България не предлага каквито и да е стимули за закупуване на електрически автомобили. А заради относително скъпото конвенционално гориво те се очертават като една добра алтернатива. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има работна група, която обсъжда мерки в тази насока. Резултатът от нейната работа трябваше да стане ясен в началото на годината. Януари минава, но все още няма никаква вест от тази комисия. Дано тя се окаже изключение от правилото, че всеки, който не иска даден проблем да бъде решен, създава комисия за него.

Станете почитател на Класа