Пореден тест на ветеринарния Шенген

Втори случай на зараза от шап изпъна нервите на българските ветеринарни власти. Веднага след като беше потвърдена болестта, започна унищожаване на животните. Така хората от второ българско село остават без работа поне за три месеца, защото толкова трае карантината и на тази територия животни не могат да се отглеждат през това време.
Животните ще бъдат платени изцяло заедно с пропуснатия от тях тримесечен доход, обеща премиерът. Обаче ЕК си има правила, според които в подобен случай европейските пари покриват само 60% от загубите.
Значи останалите 40% ще трябва да се извадят от българската хазна, която е най-плитката в целия ЕС. Най-малкото не е справедливо! Защото не е все едно да си граница с Германия, Франция и Холандия, примерно... Според специалистите в Турция тлеят поне 10 000 огнища на шап. И не става дума да се прегражда пътят на автобуси или тирове, а да се спират животни, често диви, които са напълно неуправляеми.
Ясно е, че и при най-доброто желание няма начин да бъдат наредени ветеринар до ветеринара на всеки метър. Най-малкото, което може да направи Европа сега, е да плати сметката. А тя е: 100 процента от загубите плюс пълното възстановяване на огражденията по границата с Турция.

Станете почитател на Класа