"Топлофикация-София" пак оцеля с поредна отсрочка

Топлофикационното дружество в София отново оцеля въпреки рекордните си дългове към „Булгаргаз“. На среща вчера между столичния кмет Йорданка Фандъкова, ръководството на „Булгаргаз“ и новия шеф на компанията Стоян Цветанов тържествено бе обещано, че предприятието ще издължи 90 на сто – 90 млн. лева - на газоснабдителното дружество до 10 февруари. Заедно с това бяха изречени редовните обещания, че ще бъдат взети мерки за ускорено събиране на вземанията от клиентите.
Не става ясно обаче откъде до 10 февруари софийската топлофикация ще вземе тия 90 млн. лева, за да ги даде на „Булгаргаз“. Тъй като по думите на новия шеф на дружеството Цветанов събирането на стари дългове на абонати е с темпо от 14 -15 млн. лева за година,
вариантът парите да се „наберат“ от клиентите отпада. Вариантът пък, от продажба на ток на НЕК дружеството да получи 50 млн. лева звучи най-малкото наивно, защото подобни суми АЕЦ „Козлодуй“ чака от доста време.
Излиза, че значителна част от тази сума вече е по сметките на столичното парно.
Тогава възниква въпросът – ако е така, защо софийската топлофикация ще чака 10 февруари, за да се издължи. Най-вероятно тогава текущите й дългове отново ще надхвърлят 50 млн. лева, ако се съди от скоростта, с която ги трупа. И сигурно пак ще има тристранна среща, на която ще се обсъжда оцеляването на дружеството. С поредна нова отсрочка.

Станете почитател на Класа