Продава се ТЕЦ с дефектирали съоръжения

Само две години минаха след основния ремонт на генератори и турбини в ТЕЦ „Енел Марица-изток 3“ и вече се появиха проблеми. Причината за дефекта засега остава тайна, но проблемът стои от няколко седмици. В случая не става дума толкова за калпавия ремонт или лошото гаранционно обслужване на съоръженията, а за това, че дефектът се появи точно преди очакваното застудяване, когато в страната се използват всички налични производствени мощности.
Нали точно за да се гарантира доставката на ток, сега се прави зимна подготовка на съоръженията по цялата верига производство-пренос-доставка? И всяка година се обяснява на потребителите как всичко е розово и няма да има проблеми. И пак излиза, че някой, някъде по веригата не си е свършил добре работата и е изготвил едни „розови“ доклади, които нямат нищо общо с реалността.
Заради дефект в защитата на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ имаше забавяне и в пуска на VI блок на централата. До момента от тези проблеми най-голяма полза има ТЕЦ-Варна, която трябва да работи с повече блокове – на съответната цена.
А как „Енел“ ще си върне дадените 803 млн. евро за рехабилитация на мощностите си, е техен проблем. По-интересно е каква цена очаква да получи за централата и дали калпавите съоръжения няма да я свалят.

Станете почитател на Класа